Norsk-Farmasihistorisk-selskap-logo
Norsk Farmasihistorisk Selskap
Meny
Bli medlem
Møtevirksomhet. Foto: Liv Slettevold

Møter og arrangementer

Nedenfor finner du en kronologisk oversikt over møter som er holdt i NFHS regi. Høstmøter, vårmøter, webinarer og generalforsamlinger (inkl protokoller og årsberetninger). Klikk på aktuelt møte for mer informasjon.

Vil du vite hva som kommer, gå til kalenderen.

2015 - Generalforsamling og vårmøte

Protokoll fra generalforsamling tirsdag 28. april 2015 kl. 19.00 i Apotekforeningens lokaler, Slemdalsv. 1, Oslo.

25 medlemmer var til stede. Alle valg var enstemmige.

Etter generalforsamlingen holdt Yngve Torud foredraget: «Svaneapotheket i Oslo, praktapotek og vinbar.»

2016 - Generalforsamling og vårmøte

Protokoll fra generalforsamling tirsdag 26. april 2016 kl. 19.00 i Apotekforeningens lokaler, Slemdalsv. 1, Oslo.

28 medlemmer var til stede.

Etter generalforsamlingen holdt Erik Andrew foredrag:

«Historiske trekk ved forgiftninger i Norge.»

Høstmøte 2017  Det omfattet omtale av den storslagne gaven fra Kjell-Erik Andersens familie - en unik boksamling,  foredrag om apotekerdynastiet de Besche med fokus på dets berømte hage i Bergen. Kvann ble viktig i Norden og brukt mot pest. Videre fikk vi høre om Lærdal apotek som var 175 år i 2018, om hvordan Son apotek har videreført Svanens vitaminkrem samt om samarbeid mellom leger og farmasøyter om legemiddelinformasjon. Sist men ikke minst, rettet vi fokuset mot Etter- og videreutdanningen for farmasøyter i Norge som markerte sine 60 år og vi fikk innsikt i Væske- og Steriliseringssentralen Ullevål sykehus, Oslo.

Du finner hele programmet i vedlegget.

Sammendrag av de ulike foredragene finner du i lenkene nedenfor.

Ernst Bjerke: En gave utenom det vanlige. Kjell-Erik Andersens farmasihistoriske samling ved Oslo katedralskoles bibliotek

Are Egeland:   Svanens vitaminkrem – sammendrag     Presentasjonen

Erik Andrew , Ellen Finstad: Etter- og videreutdanningen for farmasøyter i Norge 60 år

Bjarne Thune: ”Herbarium vivum”, apotekardynastiet de Besche og den vidkjende hagen deira i Bergen.

Henrik Andersgaard:  Lærdal apotek 175 år i 2018

Ragna Kure, Leif Victor Oppedal, Lill Monrad: Væske- og Steriliseringssentralen Ullevål sykehus, Oslo

Gunvor Solheim:  Kvann - Angelica Archangelica. En nordisk plante brukt mot pest

Per Flatberg, Institutt for Farmakoterapi: Samarbeid mellom leger og farmasøyter om legemiddelinformasjon

2017 - Generalforsamling og vårmøte

Generalforsamlingen ble avholdt 26. april i Apotekerforeningens lokaler. Nedenfor finner du protokollen fra møtet.
Tidligere styreledet Yngve Torud ble posthumt utnevnt til æresmedlem av Norsk Farmasihistorisk Selskap.

Etter generalforsamlingen holdt fagdirektør Per Kristian Faksvåg, Apotekforeningen, foredraget «Utvikling av bransjefelles tjenester i apotek».

Høstmøtet 2018 ble holdt onsdag 7. november på Farmasøytisk institutt, Blindern, Auditorium 1.

Program

Velkommen ved styreleder Liv Slettevold

Møteleder Erik Andrew

2018 - Generalforsamling og vårmøte

Generalforsamlingen 2018 ble holdt tirsdag 24. april 2018 kl. 18.00 i Apotekerforeningens lokaler med 25 medlemmer til stede
Aslaug Gombos ble utnevnt som æresmedlem av Norsk Farmasihistorisk Selskap.

Etter generalforsamlingen var det faglig program for vårmøtet:
Margrethe Sunde, adm. dir. Boots Norge og Alliance-Healthcare Norge AS holdt innlegg om: «Fra lager til partner? – om utviklingen av grossistvirksomhet i Norge».

Høstmøte - jubileumsmøte NFHS 25 år

Norsk Farmasihistorisk Selskap markerte sitt 25 – års jubileum onsdag 6. november 2019 i aulaen på Oslo katedralskole. Blant de over 70 deltakerne gjestet også kolleger fra Danmark og Sverige, prof. Poul Kruse og Farm. dr. Nils-Otto Ahnfeldt.

I pausen fikk de som ønsket det, se Andersen-samlingen og mange fikk en omvisning i Oslo katedralskoles gamle bibliotek, ved samlingsstyrer Ernst Bjerke.

Jubileumsmarkeringen inneholdt en oversikt over selskapets 25-årige historie, pluss historien som førte til etableringen og stiftelsen i 1994. Selskapets første leder, Aslaug Gombos, og selskapets andre leder, Mathis Gundersveen, samt mangeårig styremedlem og nestleder Gunvor Solheim hadde samtaler på podiet med Liv Slettevold. I en ledig samtaleform fikk vi fine og interessante detaljer – historien levende fortalt – av dem som var tilstede da ideen om et norsk farmasihistorisk selskap ble født, og som var med på veien frem til etableringen.

Selskapet ble stiftet 28. oktober 1994. I løpet av tiden frem til i dag har Selskapet hatt tre ledere, Aslaug Gombos, Mathis Gundersveen og Yngve Torud. Et stort arbeid er nedlagt av våre forgjengere, noe dagens styre er svært takknemlig for. Dette kom klart frem i åpningstalen ved jubiléet, og mange bidragsytere både til Selskapet og Cygnus – en – norsk  farmasihistorisk tidsskriftserie – ble fremhevet og behørig takket.

Forlaget Cygnus ble etablert i 1997 og i oktober det året kom Cygnus kom ut med sitt første nummer. og har i årenes løp hatt seks redaktører. Fra 2001 ble Bjørn Johannesen fast redaktør og fra 2012 har Holger Moe Tørisen vært redaktør.

Utgivelsen av Cygnus er nå Norsk Farmasihistorisk Selskaps eneansvar og et stort økonomisk løft.  Selskapets styre vil se svært positivt på tilbud om økonomiske bidrag til utgivelse av det trykte Cygnus.

Mange uttrykte sin hilsen og støtte til Selskapet og Cygnus. Vi takker for hyggelige hilsener fra Farmasøytisk Institutt, Oslo, Apotekarsocieteten, Sverige, prof. Poul Kruse, Danmark, Farmasihistorisk museum på Bygdøy og Farmasøytisk forening.

Etter møtet var det sosialt samvær med servering i Oslo katedralskoles kantine.

Farmasihistorie med Aslaug Gombos

Farmasihisitorie med Gunvor Solheim

 

2019 - Generalforsamling og vårmøte

Generalforsamlingen 2019 ble holdt torsdag 25. april 2019 kl. 18.30 i Apotekerforeningens lokaler med 31 medlemmer til stede Gunvor Solheim ble utnevnt som æresmedlem av Norsk Farmasihistorisk Selskap.

Etter generalforsamlingen presenterte lederen styrets planer for neste år. Erik Andrew orienterte om kartleggingsstudien om undervisning i farmasihistorie ved norske universitet.

Faglig program for vårmøtet, etter generalforsamlingen:

Anne Markestad, Mangelsenteret, holdt et innlegg om: «Mangelsituasjonen i Norge – hvordan kom vi i en slik situasjon? Hva gjør vi for å få en sikker legemiddelforsyning?»

På grunn av koronavirusrestriksjoner ble det tradisjonelle Høstmøtet i NFHS avviklet som et webinar på onsdag 4. november 2020 kl. 17.00. Hovedforedragsholder var Jens Kristian Wold. Han var militærapoteker/brigadeapoteker under Suez-konflikten 1956 – 57. I filmen nedenfor forteller han en spennende historie fra han var ung farmasøyt som avtjente verne­plikten. I 1956 ble han plutselig beordret til å delta i et ­sanitetskompani som skulle sendes til Egypt. Filmen starter med en introduksjonstekst som gir bakgrunnen for det som skjedde i konflikten mens han var der.
Velkommen ved styreleder Liv Slettevold; møteleder Erik Andrew.

  1. Jens Kristian Wold Militærapoteker under Suez-konflikten 1956 – 57. Samtale med Holger Moe Tørisen
  2. Trygve Fjeldstad Den blå boka. Historien om Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell
  3. Øyvind Holte Farmasøythytta og Farmasøytisk Idrettsforening
  4. Erik Andrew Apotekeren og kjemikeren Hans H Hvoslef
  5. Liv Slettevold Diplomkurset Drug Regulatory Affairs (DRA) 1998 – 2003
  6. Grethe Eide Livslang læring i en farmasøytisk studiegruppe
  7. Gunnar Fossaa Apotekutstillingen på Glomdalsmuseet
  8. Anne Gerd Granås Erfaringer fra «Mine Farmasihistorier». Samtale mellom farmasøyt og student

 

 

2020 - Generalforsamling

Generalforsamlingen var planlagt tirsdag 31. mars 2020 kl. 18.30 i Apotekforeningens lokaler i Slemdalsveien 1, Oslo. På grunn av restriksjoner i forbindelse med korona-pandemien, ble generalforsamlingen gjennomført uten fysisk oppmøte og avstemning gjennomført på e-post.

 

Høstmøte 2021 – webinar onsdag 10. november

Høstmøtet i Norsk Farmasihistorisk Selskap ble  holdt digitalt, som et webinar, onsdag 10. november. Vi hadde 45 påmeldt til dette møtet og deltakerne var fra ulike deler av landet. Det var følgende fire foredrag. Klikk på lenkene for å se presentasjonene.

Liv Ingrid Flø Beck, Barbro Johanne Spillum, Christian Haga: Forgiftningsinformasjon i den digitale tidsalder

Anne Gerd Granås: «Farmasihistorier» – Digitale opptak og formidling av nyere norsk farmasihistorie.

Gunvor Solheim og Erik Andrew: Polarvennen og apotekeren Fritz Gottlieb Zapffe (1869-1956)

Stein Lyftingsmo: Streiftog rundt Norges første 205 spesialiteter

21. september 2021 holdt Lillan Moe Andreassen (master i farmasi, ph.d., RELIS Vest) foredraget "LEGEMIDDELMANGEL - - global diagnose, norske komplikasjonar". Her er opptak av foredraget.

 

2021 - Generalforsamling

Generalforsamlingen 2021 ble holdt tirsdag 27. april som et webinar på Zoom.

Nedenfor finner du godkjent protokoll samt årsberetningen for 2020.

Farmasihistorisk høstmøte 2022

Høstmøtet 2022 var viet til markering av at Farmasøytisk institutts 90-årsjubileum og ble arrangert onsdag 9. november 2022 på Farmasøytisk institutt, Blindern, Universitetet i Oslo, samt streamet på Zoom. Programmet og foredragene ser du nedenfor.

Velkommen og introduksjon.
Styreleder i NFHS Liv Slettevold ga en bakgrunn for møtetemaet.  I tillegg snakket hun om selskapets internasjonale samarbeid gjennom ISHP samt den nylige kongressen i Milano. Deretter introduserte hun instituttlederen på Farmasøytisk institutt, Kathrin Bjerknes.

Farmasøytisk Institutt: Bygning og arkitektur.
Kunsthistoriker Bjørn Vidar Johansen, museumsleder ved Museum for universitets- og vitenskapshistorie, UiO.

Farmasibygningen er en av Oslos fineste funksjonalistiske bygninger. Bygget ble reist i 1932. Interiørene var spesialtegnet for forskning, undervisning og administrasjon. Arkitektene Finn Bryn og Johan Ellefsen sørget for gjennomgående design ned til hver minste detalj. Men visste du at 1920-årenes skjenkestopp lå til grunn for prosjektet? Og egentlig skulle bygningen sett helt annerledes ut.

Funkis & formalin. - Fotoprosjekt om Farmasøytisk institutt
Farmasøyt og journalist Kristin Rosmo

Funkis & formalin er en hyllest til Farmasibygningen på Blindern. Bygget ble reist i 1932. Kristin Rosmo har de siste to årene gått rundt i bygget med kamera og stativ og med et blikk for detaljer og spor og merker etter menneskene som har hatt det som sin arbeidsplass og studiested.

«Studentlivet på 80-tallet – studentene blir tatt med på lag» Adm. dir. ved Fürst Medisinsk Laboratorium, Håvard Selby Ebbestad

«Studentlivet på 70-tallet - Livet utenfor lesesalen og labben» Tidligere apoteker John Billy Nenningsland

2022 - Generalforsamling

Generalforsamlingen ble holdt onsdag 27. april kl. 19.00 på Zoom.

Nedenfor finner du godkjent protokoll og årsberetningen for 2021.

Webinar «Legemiddelberedskap» torsdag 10.februar 2022 kl. 19:00 
Norsk Farmasihistorisk Selskap (NFHS) inviterte til webinar om Legemiddelberedskap.
Innleder var Cand. Pharm. Holger Moe Tørisen på temaet «Beredskap. Noen tilbakeblikk til forrige århundre når det gjelder legemidler.»
Master i farmasi Håvard Kirkevold, Nasjonalt senter for legemiddelmangel og legemiddelberedskap i spesialisthelsetjenesten
holder foredrag med tittel

 "Legemiddelberedskap i Norge i 2022 – hvem gjør hva?

Høstmøtet ble holdt onsdag 1. nov. 2023 på Farmasøytisk institutt, Blindern.

Temaene var:
Blåreseptordningen. Historisk tilbakeblikk.
v/ Kristin Helene Svanqvist.

Bruk av legemidler ved Tukthuset i Christiania.
v/tidligere sykehusapoteker Gunvor Solheim.

Cygnus: hvordan skal Svanen svømme videre? - om å drive et farmasihistorisk tidsskrift.
v/ Holger Moe Tørisen og Liv Slettevold.

Farmasihistoriske samlinger i Norge, del 1.
v/ Tidligere apoteker John Billy Nenningsland

Insulin uten nålestikk - en bedre hverdag for insulinbrukere?

Webinaret ble holdt 11. oktober 2023
Det norske oppstartselskapet InsuLife har amibisjon om å tilby transdermal insulinspray til mennesker med diabetes over hele verden.

Dette er det mest spennende jeg har kommet borti i min yrkeskarriere, sier Åge Nærdal, som tidligere har vært administrerende direktør i GSK i Norge.

Diabetes rammer over en halv milliard mennesker globalt, og antallet stiger raskt. Bare en av to som trenger insulin har tilgang til legemidlet. Dette ønsker InsuLife å bidra til å endre. I webinaret vil Åge dele erfaringene fra oppstart og de første tre årene i InsuLife, fortelle om utfordringer han har møtt så langt og om planene selskapet har videre.

Åge Nærdal er cand. pharm. fra 1980, fylte 67 år sommeren 2023 og kunne ha vært pensjonist. Han er imidlertid full av entusiasme for å bidra til at folk som trenger insulin skal slippe å stikke seg med nåler. Sammen med to andre stiftet han selskapet InsuLife våren 2020, og har siden vært daglig leder. Teknologien InsuLife er tuftet på er utviklet i USA av Transdermal Delivery Solutions Corporation, og InsuLife har sikret seg eksklusive globale rettigheter til kommersialisering av denne teknologien innen diabetes.

Her kan du se opptak av webinaret: https://www.youtube.com/watch?v=me3PfJX8BR4

Generalforsamlingen ble holdt onsdag 10. mai 2023 kl. 18.00 på Farmasøytisk institutt UiO, Auditorium 1. Totalt deltok 42 medlemmer, 26 fysisk tilstede og 16 på Zoom. Se vedlagte protokoll.

Etter generalforsamlingen var det vårmøte:

Tidl. adm.dir. Halvor Weider fortalt om: «Weifa AS fra 1940 til i dag.» (klikk på lenken for å se opptak av foredraget.

Webinar 11. april 2024 - om vaksiner
Aktuelt nå: om vaksiner, vaksinehistorie og moderne vaksinologi Norsk Farmasihistorisk Selskap (NFHS) har invitert farmasøyt, forsker og vaksineekspert, Johan Holst, til å fortelle om hva som er spesielt med vaksiner, hvilke vaksinetyper som finnes, kvalitetskontroll av vaksiner og om moderne vaksinologi.
Johan Holst er en av landets fremste eksperter på vaksiner, med over 40 års erfaring innen vaksinefeltet. Han har stort sett hatt sitt yrkesaktive liv ved FHI, som kontrollsjef og seniorforsker. I tillegg har han deltatt i mange internasjonale forskningsprosjekter og fra 2016 – 2022 var han med på å etablere CEPI, en organisasjon med formål å utvikle nye vaksiner som kan brukes ved pandemier, ved beredskap og bekjempelse. CEPI har hovedkontor på Skøyen i Oslo, samt kontorer i London, Washington DC og Addis Abeba.

userscrossmenu