Norsk-Farmasihistorisk-selskap-logo
Norsk Farmasihistorisk Selskap
Ibsenmuseet i Grimstad med byste av Henrik Ibsen

Samlinger og utstillinger

På denne siden presenterer vi relevante samlinger og utstillinger som du kan besøke. Den nye nettsiden er under utvikling, så flere samlinger/utstillinger kommer etterhvert.

Agder

Arendal bymuseum -Kløckers hus

Nedre Tyholmsvei 14 4836 Arendal

Kløckers Hus, Arendal Bymuseum, Nedre Tyholmsvei 14, Tyholmen, Arendal.
Hvilket apotek stammer utstillingen fra: Løveapoteket i Arendal.
Kontaktperson: Karin Kärrman, Kløckers Hus stiftelse, tlf: 37 02 59 25
Åpningstider: 11 – 15 tirsdag, torsdag og fredag, 11 – 14 lørdag i sommerhalvåret.

Arendal museum finnes flere steder på internett, bla. Facebook.

Museumsbygget ligger i hjertet av Arendal, kun få meter fra Pollen. Bygget ble oppført i 1826 og er i 3 etasjer, bygget av Johannes Nicolai von Kløcker. Men ble kjøpt av  en stiftelse i 1982.

Apotekutstillingen som kalles «Lilleløven» ligger i første etasje og som navnet tilsier så er alt av inventar og utstyr kommet fra Løveapoteket som ligger kun et par kvartal unna.

Det er en nokså beskjeden apotekutstilling som består av skranken pluss litt til  fra det nydelige  interiøret fra Løveapoteket som ble ombygget i 1983. Av utstyr kan nevnes noen stamglass, gamle legemiddelpakninger og for det meste laboratorieutstyr.
Det må også nevnes at i 3. etasje oppbevares verdens største samling av «flaskeskuter» som er omtalt i Guiness book of records. 3 hele rom er fylt med disse, deriblant en flaske som inneholder hele 40 skip!

Huset og museet viser hvordan byens borgere levde på 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.
I første etasje finner vi en gammel krambod, et gammelt apotek og kontor for daglig leder.

Du kan se flere bilder her

Les mer

Grimstad bys museer - Ibsen-museet

Henrik Ibsens gate 14, 4878 Grimstad

Ibsenmuseet ligger under Aust-Agder museet. Utstillingen stammer fra Grimstad apotek, opprettet i 1836. Kontaktperson Anita Estensen mob 930 32 129  Åpningtider: 11 - 16 hver dag i perioden 18. juni - 13. august.

Museet ligger meget sentralt i Grimstad sentrum, ca 100 m fra havnebassenget. Grimstad apotek ble opprettet i 1836. Det ble flyttet 2 ganger allerede i de første årene, men plasseringen det hadde i 1847 er den samme som museet og dermed også utstillingen, har den dag i dag. Henrik Ibsens tilknytning til apoteket har gjort dette ekstra godt kjent. Han avla en faglig prøve for distriktslegen i Arendal, som han besto, og ble deretter ansatt i apoteket i 1847 som medhjelper med lønn.

Vaktrommet i tilknytning til apoteket, var der Ibsen oppholdt seg mye både dag og natt og her hadde han også sosiale sammenkomster i tillegg til at noe av hans diktning også fant sted der. Apotekslokalet er gjort mest mulig likt slik det var på den tiden ved at avdøde apotekers enke gav dette sammen med alt inventaret til museet som en gave ved Grimstad bys 100-års jubileum i 1936.

Utstillingen er meget pen og gir et godt inntrykk av hvordan arbeidet på apoteket har fungert. Spesielt er en egen oppskriftsbok hvor man tydelig kan lese innholdet i produktene som ble laget, alt skrevet med sirlig håndskrift. Her er også et lite giftskap med innhold. Tidsepoken bekreftes ved at de fleste stamglass er i tre.

Dette er apotekbygningen i Grimstad hvor dramatikeren Henrik Ibsen arbeidet og skrev sitt første skuespill Catilina. På Ibsen-museet i Grimstad kan man følge Henrik Ibsens utvikling gjennom ungdomstiden i Grimstad, hans vennskap, hans romanser og hans utfordringer. Kunnskapsrik omviser belyser den komplekse personligheten som i sin tid jobbet i apoteket, studerte til eksamen, og etter hvert startet sin litterære karriere.

Du kan se flere bilder her 

Les mer

Tvedestrand museum, Forvaltergården , Næs Jernverksmuseum

Hovedgata 76, 4900 Tvedestrand

Forvaltergården ligger under  Næs jernverksmuseum og utstillingen viser Tvedestrand apotek fra tiden inntil 1991. Kontaktperson: Knut B Aall, mob 480 08 566. Åpningstider: 12-16 hver dag i perioden 24.6 - 13.08.

Apotekutstillingen ligger i kommunens Forvaltergården sammen med andre aktører. Bygget ligger i gata som går gjennom hele sentrum av byen og som er delvis gågate og huset apoteket helt fram til 1991. Utstillingen gir et godt innblikk i hvordan norske apotek så ut på slutten av 1900-tallet. De som arbeidet på apotek i denne tiden, vil kjenne igjen veldig mye av inventaret her.

Apotekdelen fremstår nærmest slik det var da man låste apoteket for siste gang. Publikumsrommet og reseptur er slik vi kjenner det og også laboratoriet. Jeg la ikke merke til noen helt spesielle gjenstander, men artig å se igjen skranketopp i glass med utstilte varer og informasjon i. Tvedestrand apotek har flyttet flere ganger i nyere tid, men daværende apoteker Torleif Haugland, sørget i 2007 for at det meste av inventaret fra perioden før 2000-årsskiftet ble flyttet tilbake til lokalene i Forvaltergården. Dermed viser apotekmuseet veldig godt hvordan Tvedestrand apotek så ut før liberaliseringen av apotekvesenet.

Du kan se flere bilder her

 

Les mer

Setesdalsmuseet, Evje Geomuseum/Evje og Hornnes

Fennefossvegen 26 4737 Hornnes

Setesdalsmuseet ligger på Fennefoss litt utenfor Evje sentrum og viser interiør fra Evje apotek fra 1913. Kontaktperson: Leonard Janssen mob.  926 33 740. Åpningstider: 11 - 17 hver dag i perioden 22.6 - 13.08.

I bygget som heter Evje Geomuseum, er hovedvekten lagt på geologi da gruvedrift var betydelig i kommunen som er usedvanlig rik på en rekke mineraler. Også andre samlingsområder finnes i bygget.

I et eget rom er utstilt en samling av apotekinventar og -utstyr fra Setesdalens eldste apotek, Evje apotek. Apoteket ble grunnlagt i 1913 og åpnet for publikum året etter. Alt inventar og det meste av gjenstandene her, stammer derfra. Noe laboratorieutstyr er senere kommet til fra Vennesla apotek.

I 1973 flyttet Evje apotek inn i nye lokaler og ble innredet som et moderne apotek i datiden. Veldig mye fra det gamle apoteket ble heldigvis tatt vare på. Samlingen er meget imponerende. Man har klart å bevare en stor samling av stamglass. Alt er pent utstilt og inventaret bærer imponerende lite preg av slitasje. Skuffer, skilt og gjenstander er hele og pene. Rommet er dessverre for lite til å yte samlingen full rettferdighet, da mye av laboratorie-utstyret bare er stablet på benker uten noen form for informasjon. Noe utstyr var spesielt, bl.a. en stikkpillepresse som er sjelden å se.

På museets digitale museum er der lagt ut 19 bilder av apotekrelaterte gjenstander, hovedsakelig emballasje.

Evje og Hornnes museum er et bygdemuseum som inneholder mangt og mye. Mellom gamle bondegjenstander finn du Setesdals eldste apotek, og flotte samlinger med både norske og utenlandske mineraler. Det fins til og med utstyr av samme slag som Marie Curie skal ha nytta i sitt arbeid med radioaktivt materiale tidlig på 1900-tallet.

Du kan se flere bilder her

Les mer

Vest-Agder museet-Kristiansand museum

Odderøyvn 21, 4600 Kristiansand

Vest-Agder fylkesmuseum Kontaktperson: Tonje Tjøtta mob. 906 27 059                         På magasin hos Kristiansand museum har man tatt vare på interiør og gjenstander fra Elefantapoteket og Løveapoteket i byen. Noen få gjenstander finnes også fra Svaneapoteket. Mange gjenstander på 536 bilder, er lagt ut på digitalt museum DM.

Les mer

Telemark

Brekkeparken Skien, Telemark museum

Øvregate 32A, 3715 Skien
Brekkeparken museum tilhører Telemark museum. Her er bla utstilt gamle Skiens apotek fra 1888, apoteket som senere skiftet navn til Svaneapoteket. Kontaktperson: Ingvild Eriksen, Telemark museum. mob. 400 22 701 Åpningstider er: 11 - 17 alle dager unntatt mandag fra 01.05 - 31.08.Museet ligger på en høyde rett opp fra sentrum av byen. Man kommer dit med bil eller via mange trapper til fots. Hovedbygningen, Søndre Brekke gård, der flere utstillinger holder hus, ble bygget i 1780 og overtatt av Niels Aall som var Norges første handelsminister, i 1810. Han bygget om bygget til det det er i dag.Ett av rommene inneholder officinet til Skiens apotek som ble anskaffet i 1888. Skiens apotek ble opprettet i 1709 og opplevde sin første brann allerede i 1732. Senere brant det 2 ganger til, i 1886 og i 1913, men hver gang klarte man å berge officinet. I 1886 unnslapp alt utstyr i kjelleren brannens herjinger slik at man kunne åpne for kundene etter bare få dager mens i 1913 var det loft og 2 etasje som ble totalskadet mens lagerrommene i kjelleren fikk store vannskader. Men som ved forrige brann var officinet slik det er bevart i dag, intakt slik at driften av apoteket kunne fortsette som før allerede neste dag.31.12.1959 ble navnet forandret fra Skiens apotek til Svaneapoteket i Skien og apoteker Johannes Kise fikk i den anledning laget en bok om Skiens apotek gjennom 250 år.Officinet er rikholdig og meget vel bevart. Skranken er kort med glasstopp og rett innenfor den en slags øy med arbeidsbenk bak og skuffeseksjon foran og bak. På toppen troner en svane som må være fra tiden etter 1959 da apoteket skiftet navn til Svaneapoteket.Fondveggen bakerst er gedigen og noe av det større jeg har sett. Selv om mye brant, finnes også en imponerende drogesamling på glass og i bokser. Noe utstyr i hyller bak selve skranken, må være av nyere dato. I tillegg til apotek er der også i samme del av bygget andre slags butikker fra samme tidsepoke, eks. krambod og frisør. Her holdes spesielle arrangementer noen dager i året.Brekkeparken er kjent for sin blomsterprakt, gamle bondestuer, herregården Søndre Brekke og hyggelige Brekkeparken kafé.
Herregården huset 1814-minister Niels Aall, og historien om Den grå dame er fra Aalls tid. Bli med på omvisninger i hovedhuset, bondestuer i parken, omvisning i vårt nye museumsbygg eller nyt en kopp kaffe i kafé Aall Inn. Søndre Brekke gård ligger fritt, med utsikt over Skien sentrum, Skienselva og Telemarkskanalen som snor seg oppover mot øvre deler av Telemark. I tillegg til selve museet, finner du en populær lekeplass i parken, og trivelige Brekkeparken kafé. Vil du lese mer om det gamle apoteket følg denne lenken.Du kan se flere bilder her
Les mer

Brevik Bymuseum

Det Gamle Rådhus. Kirkeveien 4, 3950 Brevik

I "Det gamle rådhus" i sentrum av Brevik har Brevik bymuseum lagd i stand en apotekutstilling ved siden av en krambod og et gammelt postkontor. Inventaret stammer fra Brevik apotek fra 1913. Kontaktperson: Turid Berg/Brevik historielag  mob. 478 47 526. Åpent etter avtale mellom 24.06 - 19.08

Brevik apotek åpnet dørene i 1847 etter at apoteker Peter Heiberg Wirsching fikk bevillingen 13.11 1846. Det tok litt tid å finne egnede lokaler, så på de neste 9 årene flyttet apoteket 3 ganger! Men da apoteker Wirsching selv kjøpte en bygård i Storgaten i 1856, slo man seg til ro og ble der fram til 1913. Disse lokalene kalles den dag i dag for "den gamle apotekergården". Apoteker Wirschings etterfølger, apoteker Dortheus Andreas Hansen foretok så noen disposisjoner som viste seg å bli veldig uheldige og førte til at apoteket ble solgt på tvangsauksjon. Det er dette inventaret fra året, 1913, som er utstilt på museet.

Kjøperen var apoteker Lauritz Beer Jonassen som da flyttet apoteket til Birkelands-gården hvor det siden holdt hus. Museet finnes i Coche-gården i Det gamle rådhus på Øya midt i sentrum. Her er laget et gammel miljø med krambod/butikk, postkontor og apotek. Hver samling sitt rom. Kramboden er forøvrig landets 4. største målt i antall gjenstander.

Det har ikke vært noe stort apotek, men det som er, er fint og bærer i liten grad tegn til slitasje. Fondveggen tar seg godt ut med bare hvite porselens-stamglass. Andre vegger har rikelig med brune stamglass. Man legger fort merke til en stor reol med droger på glass og også en uvanlig stor reol med faglitteratur.

Av kuriositeter kan nevnes en loddsats med lodd fra 0,5-0,001 mg med tilhørende pinsett og et Størmers inhalasjonsapparat. De fleste benker er fylt med laboratorie-utstyr. Besøkende blir guidet av personer fra Brevik historielag.

Du finner flere bilder her.

Les mer

Telemark museum

Øvregate 41, 3715 Skien

Telemark museum har et digitalt museum med for tiden 70 bilder. De viser hovedsakelig emballasje fra Langesund-, Kragerø- og Skiens apotek

Det vil komme flere bilder her.

 

Les mer

Vestland

Osterøy museum

Ådnatun, Utløbakken 83, 5260 Indre Arna

Apotekutstillingen som stammer fra Arna apotek finnes ikke i museets nye lokaler på Lonevåg, men i et eget bygg på Ådnatun i Indre Arna. Kontaktperson: Olav Gjerde mob 480 57 914 eller Solveig Jordal mob 941 72 250. Åpningstider: Søndag, tirsdag og onsdag fra 11 - 15 i tiden 20.06 - 09.08

Inventaret fra gamle Arna apotek deler hus med ei gammel skolestue og et skomakerverksted. Utstillingen er relativt beskjeden og viser officinet fra Arna apotek slik det fremstod i 1903. Skranken, fondveggen og noen hyller viser store og små stamglass i tillegg til nyere pakninger og utstyr. Noe laboratorieutstyr er også bevart og dette er merket med navn.

Under et tilsyn på apoteket da Valborg G Holmsen var apoteker, ble det krevd at apoteket måtte flytte til andre lokaliteter. Hennes etterfølger, apoteker Helga Frimann Dahl Riise, fikk den jobben og i 1963 flyttet hun apoteket til leide lokaler som tilhørte Arna fabrikker. I den flyttingen ble alt av inventar og utstyr fra tiden etter 1903 igjen og det er deler av det som nå er utstilt her. Etter sigende var det meste pakket ned for å leveres på skraphaugen da en person så hva som holdt på å skje, og fikk berget mye av det.

Det må nevnes at det finnes en perm i utstillingen som viser mye av historien til apoteket i tekst og bilder. Bildene viser alt fra arbeidstegninger av lokalene til bilder fra dagliglivet på apoteket. Der er også en god del tekst, alt samlet sammen av en ansatt på apoteket. Et klenodium.

 

Les mer

Ytre Arna museum

Arna næringspark, Ivar Aasgardsveg 1, 5265 Ytre Arna

Apotekutstillingen i Ytre Arna kommer fra samme apotek som det på Osterøy. De har simpelthen delt utstyr fra samme Arna apotek. Kontaktperson: Nils Yngve Brudvik mob 414 44 022 eller tidligere ansatte på Arna fabrikker.                    Åpningstider: Tirsdag til søndag 12 - 15

Apotekutstillingen finnes i fabrikklokalene til tidligere Arna fabrikker som var en stor industriplass med over 1.200 tilsette på den tiden. Nå videreføres fabrikken under navnet Oleana. Museumsdelen holder til i kjelleren i lokalene som ligger helt nede i fjæresteinene i Ytre Arna og som det er litt kronglete å finne fram til.

Men lokalene er lyse og trivelige og det er brukt mye tid på å vise fram gjenstander fra tidligere tider. Utstillingene har fått egne "rom" i de store fabrikklokalene og her finnes skolestue, innblikk i handelslivet på den tiden med stort fokus på Arna fabrikkens storhetstid og en egen seksjon om "Arne musikforening" som er det nest eldste musikkorpset i landet utenom byene og som fortsatt eksisterer. I et rom holder apoteket til. Det er spesielt at et gammelt apotek har gitt opphav til 2 ulike utstillinger på 2 forskjellige museum. På Osterøy museum finnes det meste av det som er igjen fra Arna apotek fra 1903, men noe ble overført til Ytre Arna museum. Så her vil man se de samme skuffeseksjonene som på Osterøy. Her er akkurat nok utstyr til å lage et troverdig apotekmiljø. Det som vakte mest interesse hos undertegnede, var en gammel giftprotokoll fra apotekets tidligste dager. Ellers mangler de små, fineste stamglassene, men vi ser endel større glass og enkelte laboratoriegjenstander. Men det er en liten utstilling.

 

Les mer

Bergen bymuseum

På magasin

I Bergen bymuseum har man tatt vare på inventar og gjenstander fra flere at byens apotek, som Nordstjernen og Hygiea. Men det er først og fremst Svaneapoteket man har en større mengde gjenstander fra.

Landets første apotek kom jo i Bergen etter gitt bevilling 13.12.1595. Navnet Svaneapoteket ble ikke tatt i bruk før senere, først i 1705 kan vi lese om det.

 

 

Les mer

Rogaland

Stavanger museum

På magasin

Stavanger museum har et magasin på Åmøy hvor inventar og gjenstander fra i hvert fall 2 apotek, er lagret.

Storhaug apotek ble åpnet i 1912 som det 5. apoteket i Stavanger. Det var det første apoteket i Norge som hadde helt gjennomført gasskoking. i 1935 flyttet apoteket til nye lokaler.

Apoteket Ørnen åpnet i 1922 og ble dermed det 6. apoteket i Stavanger. Men allerede 25 januar 1990 ble det nedlagt.

Les mer

Ryfylkemuseet

På magasin

Ryfylkemuseet, Nordenden 14, 4230 Sand har på magasin noe inventar ( 2 skranker, 1 overskap og 2 hyller) og gjenstander fra Ryfylke apotek. Kontaktperson: arkivar Art Schmidt  919 05 602. Den ene skranken brukes i dag i museets lokaler på Sand.

Ryfylke apotek åpnet i 1906 som filial under Løveapoteket i Stavanger. Dette viste seg tungvint og etter kun 2 år ble apoteket omgjort til selvstendig apotek. I 1934 åpnet de filialapotek i Sauda. Ryfylkeapoteket skiftet i 1955 navn til Sand apotek.  Forskjellig utvikling på disse 2 stedene gjorde at i 1975 ble Sauda omgjort til hovedapotek med Sand som filialapotek etter at utlysning av ledig apotek i Sand ikke fikk noen søkere etter 3. utlysninger. Dette er også situasjonen i dag. Ryfylkemuseet har 29 bilder  fra apotek i sitt digitale museum

 

Les mer

Haugalandmuseet

På magasin

Da apoteker Håvard Brummenæs som siste apoteker på et selvstendig Løveapotek, solgte apoteket til kjede, ble inventar og gjenstander gitt til Haugalandmuseet. Kontaktperson: konservator Trude Eriksen m. 970 06 604 Løveapoteket i Haugesund ble vedtatt opprettet i 1856 og åpnet dørene i 1858. Navnet på apoteket var Haugesunds apothek, et navn som bestod helt til 1890 da byen fikk apotek nr 2, apoteket Havfruen. Fra da av ble navnet Haugesunds apothek forandret til Løveapoteket i Haugesund.

Haugalandmuseet sitt digitale museum kan vise til 63 gjenstander fra apotek, fordelt på alle byens 3 apotek.

Les mer

Oslo

Farmasimuseet - Norsk Folkemuseum

Museumsveien 10, 0287 Oslo

Museet har utstillinger som viser apotekenes utvikling i Norge fra den første apotekbevillingen ble gitt i 1595 og fram til 1900-tallet. De faste utstillingene viser blant annet offisinene (salgslokale) fra Apoteket Hjorten datert 1860 og Skillebekk apotek datert 1960. I laboratoriet fra Frogner apotek demonstreres gamle teknikker.

Les mer

Andersen-samlingen

Christiania Kathedralskoles Bibliothek v/ Ernst Bjerke, Ullevålsveien 31, 0171 Oslo.

Andersen-samlingen er en spesialsamling av farmasøytisk og botanisk litteratur, samlet av apoteker Kjell-Erik Andersen og overført til biblioteket av hans arvinger i 2016. Enestående samling som teller omkring 2.500 bind. Som vitenskapshistorisk spesialsamling er Andersen-samlingen meget verdifull, og danner et enestående utgangspunkt for formidling av farmasiens og botanikkens kulturhistorie og utvikling gjennom et halvt årtusen.
Biblioteket holder åpent for publikum etter avtale, hverdager mellom kl. 9 og 15. Stengt helligdager og i skoleferiene.
Kontakt samlingsforvalter Ernst Bjerke for nærmere informasjon: ernst.bjerke@osloskolen.no

Les mer

Innlandet

Glomdalsmuseet - Apoteket

Museumsvegen 15, 2406 Elverum

Apotekutstillingen med utstyr er fra hentet fra Rena apotek og apoteket Ørnen på Gjøvik. Her får du innblikk i laborantenes verden der medisiner ble blandet og laget etter legens instruksjoner. Apoteket, som er en utstilling av Rena apotek fra 1902 og en omfattende drogesamling (tørkede medisinske planter og urter). Her er det dessuten et apoteklaboratorium fra Gjøvik apotek fra 1960-tallet som viser produksjon av piller, tabletter, miksturer og stikkpiller. Utenfor bygningen finner man Apotekerhagen med en mengde medisinske planter som hadde tilknytning til gammel apoteker- og legepraksis. Apotekerhagen er særlig flott i juli og august.

Du kan se flere bilder her (kommer)

Les mer

Møre og Romsdal

Jugendsenteret

Ålesund

Svaneapoteket

Les mer

Trøndelag

Sverresborg museum

Har store deler av inventaret fra Løveapoteket i Trondheim

Les mer

Vestfold

Østfold

Buskerud

userscrossmenu